Poslouchej mě! Říká tělo

28.01.2022
Naše (dietová) kultura podporuje myšlenku, že poslouchat své tělo je dovoleno jen vzácně (tělo něco, co neposlouchá, co chceme a je ho potřeba usměrnit). 

Naučili jsme se vzdálit vlastnímu tělu. Mnohdy máme pocit jakoby nám ani nepatřilo, bylo něčím, co jsme dostali k vytrénování.  Bez náznaku laskavosti slyšíme své myšlenky: "Ne, teď jíst nebudu, až pak".  "Jak to, že jsem odpoledne toho  tolik snědl, když celé dopoledne se nám dařilo držet plánu jíst méně? ". 

Škála hladu je nástroj, který pomáhá přiblížit se k vlastnímu tělu, naučit se s ním komunikovat. A pak využít evolučně starý mechanizmus, který vznikl, aby nám pomáhal prosperovat. 

Co znamená  poslouchat moudrost vlastního těla?

  • Ocenit přítomnost hladu a jíst ve chvíli, kdy máme hlad,
  • a poznat, kdy jsem příjemně sytý/á.


Zkuste experiment:

1, Zkusme při každém jídle ohodnotit stupeň svého hladu. A zkusme vypozorovat, co v našem těle znamená číslo 3 a 4, a jak se projevují. 

2, Zkusme při každém jídle ohodnotit stupeň své sytosti. A zkusme vypozorovat, co v našem těle znamená číslo 6 a 7, a jak se projevují.


Naším cílem není vytvářet ještě větší vzdálenost od těla tím, že si "dovolíme jíst" dle pravidel Škály hladu. Cílem není docílit pocit, že když se najíme na 9 nebo 10, tak jsme selhaly -  to by bylo nesprávné využití podobně jako když stejný vědecký poznatek může využít medicína ale i vojenský průmysl. Naopak je v pořádku mít někdy vlčí hlad a v důsledku toho to někdy přehnat s jídlem. Škála je jenom malá metaforická pomůcka, která pomáhá seznámit se s různými úrovněmi nasycení a hladu a jejím hlavním cílem je říct jediné:  

Existuje celá škála tělesných pocitů. Nejsou jenom 3 stavy: 1, najezený, 2 hladový, 3, v pohodě.

A naším nejdůležitějším úkolem je následovné: 

VYPOZOROVAT, jak vypadá náš "příjemný hlad"  a "příjemná sytost". Cílem je tedy sebepoznání a rozvoj vlastní laskavosti.


Zdroje: 

https://immaeatthat.com/2016/01/08/hunger-and-fullness-scale/

https://uhs.berkeley.edu/sites/default/files/wellness-hungersatietyscale.pdf

https://petravalesova.cz/skala-hladu/

https://corinnedobbas.com/mindful-eating-101-what-you-really-need-to-know/

BRONNIKOVA, Svetlana. Nebojte se jídla: principy intuitivního stravování. Přeložil Rudolf ŘEŽÁBEK. Praha: Euromedia, 2018. Esence. ISBN 978-80-7549-576-1.






© 2022 Všechna práva vyhrazena
TAD
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky